Hanen ouderprogramma

Het Hanen ouderprogramma Praten doe je met zijn tweeën is een programma voor ouders om hun kind te helpen bij het leren communiceren. Je leert hoe dagelijkse situaties gecreëerd en benut kunnen worden om de communicatieve ontwikkeling en de taalverwerving van je kind te stimuleren.

Leren praten gaat niet altijd vanzelf. Met dit ouderprogramma leer je jouw taalgebruik op die van jouw kind af te stemmen. Op deze manier neemt het kind de taal makkelijker over. Dus… Praten doe je met zijn tweeën!

Over de Hanen methode

Praten doe je met z’n tweeën is voor ouders van kinderen tussen anderhalf en 4 jaar die achterlopen in hun taalontwikkeling en nauwelijks spreken.

Door een combinatie van online groepsbijeenkomsten en individuele begeleidingsgesprekken met gebruik van video-opnamen krijg je meer inzicht in de taalverwerking en de belevingswereld van je kind. Daardoor leer je het gedrag van je kind beter te begrijpen, verbetert de interactie en stimuleer je de taalontwikkeling.

Deelname aan online groepsbijeenkomsten met ouders, die in een soortgelijke situatie verkeren, stimuleert en motiveert. Door de individuele video-opnamen krijg je inzicht en word je je bewust van jouw eigen handelen.

Onderzoek naar Hanen methode

Wereldwijd en in Nederland zijn verschillende onderzoeken geweest naar het effect van de Hanen methode. De conclusie uit de verschillende onderzoeken is, dat met name de interactie tussen ouder en kind verbetert en alle voorwaarden voor de taalontwikkeling aanwezig zijn. Het Hanen ouderprogramma Praten doe je met zijn tweeën is bewezen effectief.

Ontwikkeling Hanen programma’s

Het Hanencentrum is gevestigd in Toronto, Canada. Zij ontwikkelen verschillende ouderprogramma’s en leiden logopedisten op. Daarnaast ontwikkelt het Hanencentrum leermaterialen en voeren zij veel effectiviteitonderzoeken uit. In 1996 hebben zij de eerste logopedisten in Nederland opgeleid tot Hanen-therapeut.

.

Voor wie

Voor wie is het Hanen ouderprogramma geschikt?

  • Het kind is tussen de anderhalf en vier jaar.
  • Het kind heeft een taalachterstand.
  • Het kind communiceert in enkele klanken of heeft een taalniveau van twee woordszinnen (een zin van hooguit twee woorden achter elkaar).

Het traject

Kennismakingsgesprek
Samen bekijken we welke communicatiedoelen je voor jezelf en jouw kind wilt bereiken. Zodra deze doelen tijdens de cursus bereikt zijn, worden nieuwe doelen geformuleerd. Zo nodig doen we na het kennismakingsgesprek een aanvullend taalontwikkelingsonderzoek.

Groepsbijeenkomsten
In de online groepsbijeenkomsten krijg je informatie over de principes van de Hanen methode, leer je deze principes herkennen en krijg je praktische oefeningen. Deze worden over het algemeen gegeven op woensdagavonden vanaf 19:30u.

Huisbezoeken
Tijdens de huisbezoeken maken wij een video-opname van jou en je kind in een dagelijkse situatie, die wij direct met jou terugkijken.

Wanneer?
Vanaf 14 mei 2024 start er weer een nieuwe groep waar je je voor kunt aanmelden. Voorafgaand vindt het kennismakingsgesprek plaats.

Literatuur

Tijdens de cursus gebruiken wij het boek:

“Praten doe je met zijn tweeën”.

Dit boek is speciaal geschreven voor ouders. Elk thema dat in het ouderprogramma wordt behandeld komt overeen met een hoofdstuk uit het boek. Dit boek schaf je zelf aan.
Uitgegeven door uitgeverij SWP.
ISBN: 9789066659704Financiëring

Het Hanen Ouderprogramma wordt vergoed door alle zorgverzekeraars. Je hebt altijd een verwijzing van een arts nodig met vermelding “Specifieke behandeling volgens het Hanen-ouderprogramma”.

Duur traject

Het traject duurt ongeveer 4 maanden vanaf het eerste huisbezoek.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit acht tot tien gezinnen. Het is plezierig als beide ouders deelnemen aan de cursus. Eventueel kan één ouder samen met een andere volwassene, die nauw betrokken is bij het kind, deelnemen.

Soorten bijeenkomsten

Intakegesprek
6 Online groepsbijeenkomsten
3 Huisbezoeken

Cursusleiding

Praten doe je met z’n tweeën wordt gegeven door Margaret Kappert in samenwerking met Elisabeth Hein. Beiden zijn zij Hanen® gecertificeerd logopedist.

Informatie

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Margaret Kappert: 06 – 2704 5705 of contact@logopediebloemendaaloverveen.nl.